Kako izmjeriti obim pojedinih dijelova tijela

Mjerite li svoje tijelo?

Danas ću vam reći kako uzimati mjere tijela da biste pratili svoj uspjeh. Ako krećete novim putem zdravlja i fitnesa, mogli biste se iznenaditi postignutim rezultatima ako pogledate na vaše lične podatke. Pokušajte bilježiti vaše mjere tijela na ključnim tačkama vašeg fitnes putovanja da biste znali u kakvoj ste formi.

Najbolje vrijeme za mjerenje je upravo prije početka novog režima. Na taj ćete način svjedočiti promjenama linije struka i tijela potaknutima zdravom prehranom i planom vježbanja. Bilo da vam je cilj riješiti se viška kilograma, dobiti mišiće ili očvrsnuti, uzimanje mjera pomoći će očuvati motivaciju. Vaganje na tradicionalnoj kućnoj vagi je vrlo popularna metoda praćenja napretka u

mršavljenju, ali, samo vaganje nije najprecizniji indikator vašeg cjelokupnog napretka. Uzimanje nekoliko mjera tijela pomoći će vam u vođenju točnije evidencije napretka.

Da bi izmjerili obim, potreban vam je fleksibilan metar koji se može omotati oko tijela. Takav metar možete naći u krojačkim radnjama, prodavnicama odjeće ili prodavnicama sportske opreme.

Upustvo za mjerenje.

Metar treba postaviti tako da je ravan uz tijelo duž cijelog obima. Kao i kod mjerenja procenta masnoća u tijelu putem kalipera i kožnog nabora, i kod mjerenja obima tijela vaš cilj bi trebao biti dosljednost. Dakle, svaki put uzimajte mjere na isti način pa ćete imati tačan pregled napretka za svaki dio tijela. Kao i kod vaganja, i mjerenje radite ujutro, na prazan stomak. Radite to barem jednom mjesečno.

 

 

 

Predlaže se mjerenje slijedećih dijelova tijela:

Ramena – može se mjeriti kao ravna linija preko grudi na najširim dijelovima ramena ili u vidu obima oko tijela.

Biceps – mjerite u najširem dijelu, obim se može uzeti sa rukama opuštenim sa strane, ali savijenim u laktu ili sa rukama savijenim u laktovima i zategnutim mišićima.

Grudi – stojeći izmjerite tačno iznad bradavica sa ispuštenim dahom.

Struk – stojeći izmjerite obim u najužem dijelu, ili na sredini između vrha kuka i dna prsnog koša.

Bokovi – mjerite na najširem dijelu, gdje su mišići gluteusa najveći.

Bedra – stojeći mjerite na najširem dijelu, odmah ispod stražnjice.

Listovi – ako ste sami mjerite sjedeći, a ako imate pomoć onda stojeći i mjere uzimajte na njegovom najširem dijelu.


 

 

 

 

Vedran Konjević
Prof. fizičkog vaspitanja i sporta, personalni trener

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *