10 Najčešćih grešaka koje žene rade u teretani

10 Najčešćih grešaka koje žene rade u teretani

Ako vam se događa da već neko vrijeme vježbate u teretani i ne postižete rezultate, u sljedećem tekstu ćete pronaći moguće razloge za to!

1. Previše kardio treninga

Trening baziran samo na kardio vježbama – bicikl, traka, orbitrek, nije recept za gubitak kilograma ili oblikovanje mišića i našem tijelu nije potreban. Previše kardio treninga može dovesti do razgradnje mišićnog tkiva, narušiti imunitet, previše iscrpiti organizam, bez pozitivnih učinaka na formu i oblikovanje tijela.

2. Sve samo NE TEGOVI

Strah od tegova često je prisutan među ženskom populacijom. Stereotip teretane su nabildani i veliki momci i kako bi drugačije izgledali ako vježbamo sa tegovima nego tako?! Potpuno pogrešno! Tegovima se rade specifične vježbe neophodne za lijepo oblikovanje tijela. Ponekad nam je potrebna mala pomoć vanjskog opterećenja – šipke, tegovi ili rekviziti kojima lakše i efikasnije možemo aktivirati pojedine mišiće i mišićne skupine. Tegovi su ti koji nam omogućavaju bržu aktivaciju i lijepo oblikovano tijelo. Kontrolisana ishrana, dozirana kilaža vanjskog opterećenja, pravilne vježbe i nema straha da ćete se nabildati.

3. Vježbam ali kile ne idu dole

Vježbanje je zdravo i neophodno u procesu gubitka kilograma. No saveznik u ovoj priči je ishrana. Ako ishrana nije pravilno posložena, ako nemate dovoljno obroka koji su nutritivno dobro izbalansirani, uprkos svom vježbanju i mučenju u teretani, sa vašim se tijelom ništa posebno neće dogoditi. Nećete smršati, štaviše, vježbanjem se tijelo umara i traži više hrane. Ako ne pazite šta jedete kilaža može porasti. Dobro se informišite o ishrani ili potražite pomoć stručnjaka nutricionista ili personalnog trenera koji će vas uputiti kako posložiti obroke, uz vježbanje rezultati moraju biti vidljivi.

4. Isti treninzi i vježbe svaki dan

Raznovrsnost vježbi u treninzima veoma je bitna. Ako stalno radite iste vježbe doći će do adaptacije mišića na vježbu i ona više neće imati efekta. Aktivacijom istih mišića na sličan način, samo pod drugim uglom ili s drugim rekvizitom “šokiraćete” mišić i postići maksimalnu aktivaciju. Nemojte se ustručavati pitati za savjet trenera ili za početak uzeti par sati personalnih treninga.

5. Nerealna očekivanja

Prije početka vježbanja bitno je postaviti ciljeve koje želite postići u određenom vremenu. Isto tako jako je bitno biti realan u postavljanju tih ciljeva. Ako imate višak kilograma koje ste dobili u zadnjih 5-6 godina, nemojte očekivati od sebe da ćete ih skinuti u 2 mjeseca. Niste ih dobili u 2 mjeseca i takav gubitak je nemoguć i nezdrav. Ako želite oblikovati svoje tijelo bitno je znati da je postizanje rezultata individualna stvar. Zavisi o prethodnom bavljenju sportom, građi tijela, dobi itd.

6. Šminka i izbjegavanje znojenja

Djevojke, žene, majke i bake, u teretanu dolazite vježbati i budite što prirodnije. Odete li kući bez kapi znoja, nemojte to gledati kao prednost. Znojenje je jako bitno jer se tako izbacuju štetne tvari i toksini iz tijela, bitno je za kožu i za poticanje trošenja masti. Šminka osim što zatvara pore, znojenjem se razmazuje, nije higijenski i nije poželjna za dvoranu.

7. Premala konzumacija vode

Voda je važan faktor svakodnevnog života. Vježbanjem tijelo se dodatno zagrijava, potiče znojenje, izbacuju se štetni toksini iz tijela i povećava potreba za unosom vode koja se znojenjem gubi. Konzumacija vode tokom cijelog treninga je bitna kako ne bi došlo do dehidratacije mišića i time se smanjila fizička sposobnost za odrađivanje treninga. Za vrijeme treninga preporučeno je konzumirati vodu ili izotonične napitke češće u manjim količinama.

8. Previše istezanja

Istezanje je bitno na početku treninga kao dodatno zagrijavanje mišića za postizanje njegove elastičnosti. Na kraju treninga bitno je istegnuti tijelo kako ne bi došlo do spazma mišića i kako bi se smanjila mogućnost njegove upale. Istezanje je vrlo bitan i neophodan segment treninga. Njime trebamo započeti i završiti trening ali vježbe istezanja ne smiju biti osnova i jedino što se u treningu radi. Ako želite smršati i oblikovati tijelo, samo vježbama istezanja to ne možete postići.

9. Korištenje mobilnog telefona u svrhu odmora između serija

Korištenje mobilnog telefona u teretani opravdano je samo ako ga nosite zbog štoperice jer radite intervalne treninge. Surfanje, čitanje vijesti između serija, dopisivanje, svakodnevna su pojava u teretani jer ljudi su postali ovisni o svojim džepnim ljubimcima i ni trening ne može proći bez njega što na kraju dovodi do predugačkih pauza i tada se trening oduži na preko 2 sata. Aktivne faze između serija neka vam bude istezanje, pasivne faze odmor misli, razmišljanje o sljedećoj vježbi i disanje.

10. Nedovoljan broj treninga sedmično

Ako ste mislile da ćete sa 1-2 treninga sedmično postići neke zavidne rezultate grdno ste se prevarili. Minimalan broj treninga sedmično da biste ostvarili neke rezultate i pomake je 3, optimalan broj je 4 a maksimalan broj je 5. Vaš uspjeh takođe zavisi i od kontinuiranog rada duži vremenski period. Pokušajte sebi stvoriti naviku da vam trening postane dio vaše svakodnevnice a ne samo mjesec-dva pred ljetovanje.


 

 

 

 

Vedran Konjević
Prof. fizičkog vaspitanja i sporta, personalni trener

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *